Лечение на наркозависими

Наркомания лечение

ПАВ (психоактивни вещества)

Наркотична зависимост / Лечение на наркозависими

Никой не рекламира наркотиците, защото докато има кой да ги търси, винаги ще има и кой да ги предлага. Като всяка зависимост, първият опит е винаги „случаен“, просто „да опиташ нещо ново“ – купон с приятели или интимен партньор. Друг път е бързо бягство от реалността – раздяла, загуба на близък, депресия, финансови затруднения. Колкото разнообразни са човешките емоции и нужди, също толкова различни са наркотиците. Те не са просто спектър на един и същи опият. Някои водят до еуфория и блаженство, както хората обичайно искат да се чувстват на един купон, докато други наркотици правят жертвите си напълно безчувствени, безразлични към света и себе си; бягство от реалността и живота, където единственото усещане за време е изгарящата необходимост за още една, още по-голяма доза.

Какви типове е зависимостта от наркотици ?

Зависимостта от наркотици може да е психическа или в комбинация с физическа нужда. Независимо дали наркоманът изпитва предпочитания към опиати, психостимуланти, халюциногени или други, неговата истинска зависимост е към усещането, което му носят и състоянието, в което се намира, докато е под въздействието им. Ето защо наркозависимите рядко се задържат само на едно вещество. Те винаги експериментират с нови стимуланти, които влияят пряко на централната им нервна система. С времето се развива хронично рецидивиращо заболяване, при което се забелязват промени в химията на мозъка. Скоро се появяват външни признаци – умора, загуба на тегло и интерес към извършване на каквито и да е дейности.

Виж всички от секция : Лечение на зависимости

Онова, което е способно да извади наркозависимия от състоянието на еуфория или безразличието, е чувството, че действието на наркотика отслабва. Във вените на зависимия се влива внезапен страх и първите, макар и фантомни признаци на абстиненция. Нуждата го подтиква да се срещне с дилъра си – обичайно незабележим на пръв поглед човек, който никога не идва навреме, за да внуши на „клиента“ си какво го чака, ако не плати, и така да го подтикне да направи всичко възможно, за да си получи дозата.

През какви етапи преминава лечението на зависимост от наркотици ?

Лечението на наркотична зависимост минава през следните етапи:

  1. детоксикация – прочистване на организма
  2. медикаментозна терапия
  3. когнитивно-поведенческа терапия

Нужно е много време, подкрепа и разбиране от страна на близките, както и съдействие от страна на пациента, за да се постигнат поне някакви промени в живота на зависимия. Абстиненцията преминава особено тежко. Появяват се симптоми, които на пръв поглед нямат никакво медицинско обяснение. Тялото и съзнанието на пациента са фокусирани върху наркотика до там, че се случва близките да му позволят да се върне към старите си навици, защото им е невъзможно да гледат страданията му.

Други които може да прочетете : Лечение на хазартна зависимост, Лечение на алкохолизъм

За най-тежките случаи обичайно се използва метод на контролирана наркомания, при която зависимият получава минимални дози, които го поддържат в състояние, което максимално го доближава до предишния му живот. От голяма помощ са групите за взаимопомощ и обща терапия, в които зависимите споделят истории и дори играят ролята на ментори на новопостъпилите. Само човек, който е преминал през всички етапи на зависимостта от наркотици, би могъл да почувства кога другия е на път да се отклони от правия път и да го спре. Дори пациентът все пак да се върне към любимите си блаженство и безчувственост, той трябва да осъзнае положението си и сам да пожелае да бъде излекуван.

За повече информация се свържете с нас : За контакти