Лечение на алкохолизъм

Никой не е защитен от алкохолна зависимост, при все че всяко начало е съвсем невинно – тежък ден и опънати нерви, които молят за чашка. После за две, за повече, докато се появи непреодолимо влечение, постепенно превръщащо се в навик, а след това – и в необходимост.

Кои хора са най-уязвими от алкохолна зависимост ?

Най-уязвимата група са хората, водещи непълноценен живот – такива, които не чувстват стабилност и сигурност в живота си; които не са придобили социални навици, не умеят да общуват с околните, изолират се; такива, които не понасят критика и реагират остро на всяка дума или намек; такива, които не ценят себе си, изпиват депресия и страдат от самота. Ежедневният стрес и семейните конфликти са също фактор.

Съществуват и такива хора, които са водили пълноценен и прекрасен живот, докато драматично житейско събитие не ги е разтърсило из основи. В такива моменти мозъкът търси кратък път за бягство от реалността, за да оцелее. И алкохолът често се оказва най-евтиният и достъпен лек.

Кои са фазите на зависимост от алкохол ?

Наблюдават се три фази на алкохолна зависимост. В първата са чести запои с повишена толерантност към алкохола. Във втората приемът на алкохол става екзистенциален за мозъка. Човек става изобретателен в опитите си да получи още и още, дори манипулативен и избухлив, ако някой застане на пътя му. В третата фаза се появяват физическите проявления – тремори, загуба на тегло, поява на гастрит и язви, чернодробни заболявания, деменция.

Кога трябва да се пристъпи към лечение ?

Изплашени от прогнозите и заболяванията, някои алкохолици спират навреме и започват лечение, въпреки че живеят с последиците до края на живота си. Други обаче не могат и не желаят да напуснат този свой свят. С всяка следваща чашка той се смалява и все повече хора го напускат – колеги, приятели, семейство, докато останат само двама – пациентът и неговата ненаситна зависимост.

Може да прочетете и : Лечение на хазартна зависимост, Лечение на наркозависими

Ако смятате, че сте зависими, или имате познат, около когото често се носи мирис на алкохол, то вероятно сте забелязали следните симптоми: тревожност, депресия, раздразнителност, напрежение и страх. Физически пациентите могат да почувстват стягане или остра болка в сърдечната област, сърцебиене, туптене в слепоочията, които са признаци на високо кръвно. Ръцете, клепачите и устните започват неконтролируемо да трептят, тъй като алкохолът засяга централната нервна система. Пациентите може да започнат да изпускат вещи и да се чувстват дезориентирани, дори да се обливат в студена пот. Най-опасни са появата на гърчове и делириум.

Виж всички от секция : Лечения на зависимости

Какво представлява лечението на алкохолизъм ?

Лечението на алкохолизма е дълъг и непредвидим път, в който пациентът първо трябва сам да осъзнае състоянието си, след което да започне терапия на духа и тялото. В малкия му, недостъпен свят ще се появят нови хора, ще се върнат старите близки и приятели; полезни навици и даже нови възможности. Алкохоликът може да е един, но жертвите на алкохолната зависимост са много, затова е желателно близките също да получат професионална помощ и подкрепа.

За повече информация се свържете с нас : За контакти